- νομιμότητα
- Γενική αρχή της έννοιας του σύγχρονου κράτους, που αντιπαραβάλλεται στην έννοια της σκοπιμότητας και την έννοια της αυθαιρεσίας. Γενικά, στη σύγχρονη πολιτειολογία επικρατεί η αρχή του «κράτους του νόμου», με την οποία κάθε εκδήλωση αρχής κρατικής που ασκεί άμεση εξουσία επάνω στα άτομα και στις οργανώσεις τους, ιδιαίτερα δε της κάθε μορφής διοίκησης, πρέπει να στηρίζεται σε νόμο, σε κανόνα δικαίου, τον οποίο θέτει το αρμόδιο νομοθετικό όργανο μέσα στα πλαίσια των γενικότερων επιταγών του Συντάγματος. Η αρχή αυτή, συνδυασμένη και με την αρχή του «κράτους δικαίου», σύμφωνα με την οποία η πολιτεία δεσμεύεται και η ίδια από τις πράξεις της και κάθε κρατική αρχή υποβάλλεται σε δικαστική κρίση και αποτελεί το θεμέλιο της προστασίας του ατόμου εναντίον της ενδεχόμενης αυθαιρεσίας κάθε κρατικής αρχής και καθενός, που διαχειρίζεται την εξουσία. Έτσι, στην Ελλάδα, τα δικαστήρια δεν σταματούν ούτε και μπροστά στο νόμο, αν κρίνουν πως είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα, υπάρχει δε και το ειδικό ανώτατο δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει την εξουσία να ελέγχει και να ακυρώνει διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του νόμου.
έννοια της ν. Γενική αρχή του σύγχρονου κράτους· γενικά στη σύγχρονη πολιτειολογία κρατεί η αρχή του «κράτους του νόμου», κάτω από την οποία κάθε εκδήλωση αρχής κρατικής που ασκεί άμεση εξουσία πάνω στα άτομα και στις οργανώσεις τους - και ιδιαίτερα της κάθε μορφής διοίκησης - πρέπει να στηρίζεται σε νόμο, σε κανόνα δικαίου, τον οποίο θέτει το αρμόδιο, κατά το Σύνταγμα, νομοθετικό όργανο. Η αρχή αυτή, συνδυαζόμενη και με την αρχή του «κράτους δικαίου», σύμφωνα με την οποία η πολιτεία δεσμεύεται και η ίδια από τις πράξεις της και κάθε κρατική αρχή υποβάλλεται σε δικαστική κρίση (Justizformigkeit κατά τη γερμανική ορολογία), αποτελεί το θεμέλιο της προστασίας του ατόμου εναντίον της ενδεχόμενης αυθαιρεσίας κάθε κρατικής αρχής και κάθε κρατικού οργάνου, που διαχειρίζεται την εξουσία. Έτσι, στην Ελλάδα, τα δικαστήρια δε σταματούν ούτε και μπροστά στο νόμο, αν κρίνουν πως είναι αντίθετος προς το Σύνταγμα, και υπάρχει και το ειδικό ανώτατο δικαστήριο (το Συμβούλιο της Επικρατείας) που έχει την εξουσία να ακυρώνει διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση του νόμου, όταν την πύλη του κρούσει άτομο ή ομάδα που βλάπτεται από την παράνομη πράξη.
* * *η (Α νομιμότης, -ητος) [νόμιμος]η τήρηση τού νόμου, η νομιμοφροσύνηνεοελλ.η ιδιότητα τού νομίμου, το να είναι κάτι σύμφωνο με τους νόμους, με τους κανόνες τού δικαίου («διεθνής νομιμότητα»).
Dictionary of Greek. 2013.